Goda råd inför julen.

På vår senaste gruppträff förra måndagen, gick gruppledaren igenom hur vi ska göra på jul när det gäller mat. Hon gav oss helt enkelt några goda råd. Hon sa såhär:

- Välj hälsosamt.
- Gott sinnestillstånd påverkar det du lägger på tallriken.
- Lyssna på mättnadssignalerna.
- Håll koll på kolhydraterna (lätt att det drar iväg här...)
- Planera strategin för att klara hinder.
- Fokusera bara på det du bestämt dig för att äta, inte på allt du inte bör äta.
 
Vi fick veta att vi först ska se över grönsakerna eftersom julbord ofta innehåller lite av detta. Vi ska grunda tallriken med sallad (jag ska ta med mig egen sallad och lite brysselkål eftersom jag vet att det inte finns på vårat julbord). Grönsaksblandningar med grädde, majonäs osv räknas inte som grönsaker..

Det andra vi skulle göra, var att se över de proteinrika livsmedlen. Rena proteinkällor är bättre då de innehåller mindre mängd mättade fetter. Det som är "okej" är; Skinka utan fett, kalkon, lax, inlagd sill, strömming, lutfisk, fårfiol, ägg utan majonäs (svart rom är dock ok! - i löööve it!) och mager kalvsylta. Det som innehåller många mättade fetter, som är mindre bra att äta är; köttbullar (om man inte gör dem av mager köttfärs eller kanske älgfärs som jag ska göra. Helst ska de ugnsstekas!), prinskorv och andra korvsorter (14-15g protein/100g = OKEJ korv men de flesta korvar innehåller typ 7-9g protein/100g), pressylta, grisfötter och paté.
 
Det tredje var kolhydraterna. Kokt potatis i lagom mängd är OK. Julbröd bör begränsas eller uteslutas pga alla snabba kolhydrater. Osten ska vara max 10-17%. Mager med andra ord!
 
Det fjärde vi pratade om, var tillbehören. Vi kan äta mycket av alla kålsorter sålänge de inte är kokta i grädde. Senap är en annan sak som inte är bra eftersom det innehåller mycket socker och olja.
 
Den femte och sista kategorin vi pratade om, var julgodis. Välj ut de bitar vi är särskilt sugna på, ät dessa långsamt och njut. Ät dessa efter måltiderna så påverkas inte blodsockret på samma sätt som om vi äter dem mellan måltiderna. Man kan också utesluta allt julgodis och äta en fruktsallad med alla möjliga frukter som man kan servera vaniljkesella till.
 
Min plan är ju som sagt denna:
- 1 skiva vörtbröd.
- 3 st choklader ur Paradisasken.
- 4 hemgjorda kolor.
- 2 av den andra hemgjorda godiset.
- 3 pepparkakor med ädelost till glöggen.
- 1 lussekatt.
- 1 cornflakesdröm.
- 1 liten klick julgröt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0